Dana 20. 3. 2017. godine  učenici  III2  posjetili su Gazi Husrev-begovu biblioteku u pratnji profesora Sulje Lagumdžije i Emila Makaša kako bi obišli prostorije za restauraciju knjiga, novina i časopisa koji su na bilo koji način pretrpili oštećenja u prethodnom periodu. U hodniku biblioteke izloženi su eksponati iskopina kao i rariteti iz pojedinih kućnih zbirki sa područja Bosne i Hercegovine.

Objekat restauracije osnovan je u staroj zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke, sa skromnim počecima u maloj, neuvjetnoj prostoriji, zahvaljujući entuzijazmu osoblja i uprave biblioteke, odjel je prerastao u savremeni centar smješten na prostoru na preko 200 m2 , koji koristi najnovija tehnološka dostignuća na ovom polju.

U prostorijama za restauraciju pripremljen je za popravak i dotjerivanje u kako, tako stanje zajedno sa materijalom za ispravke i Kur’ana  iz 55.godine.
Kompletan popravak i restauracija radi se od ručno napravljenog papira u Japanu, dok se za pojedine papire i novine upotrebljava papir raznih boja i veličina napravljenog u samoj biblioteci.

Aktivnosti ovog odjela su usmjerena na saniranje hemijskih, bioloških ili mehaničkih oštećenja objekata restauracije, pri čemu se vrši postupci za ujednjačavanje pH vrijednosti papira, postupci obnavljanja celuloze građe vlakana papira uz unapređenje njegove fleksibilnosti i izdržljivosti, nadogradnja papirnih cjelina, manuelno ili mašinskim postupkom izlivanje papirne kaše, tzv. postupak  “leafcasting” i mnogi drugi postupci. Odjel je koncipiran da obuhvata i restauraciju izredaka u koži koja se standardno susreće prvenstveno na koricama rukopisa zatim je u vidu raznih futrola, torbica za knjige i slično tome.