U organizaciji Mreže vijeća učenika Kantona Sarajevo (mreVUK KS) obilježen je 17. novembar, Međunarodni dan srednjoškolaca. Mreža savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine tradicionalno realizira ovu aktivnost u čast srednjoškolaca i studenata koji su, 17.11.1939. strijeljani bez presude zbog mirnog protesta protiv svoje zemlje. Cilj je, pored toga, upoznati javnost sa veličinom, značajem i kapacitetima srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

 

Nakon što su se okupili ispred BBI Centra, kolona od 250 srednjoškolaca iz svih srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo krenula je ka Katedrali Srca Isusova. U rukama su nosili balone koji su predstavljali njih – srednjoškolce i srednje škole u Kantonu Sarajevo. Osim balona, tu su bili i transparenti sa natpisima poput “Danas je naš dan“, “Tiče nas se“, “20% sadašnjosti je 100% budućnosti“ , “Do kada nas nećete uvažavati?“ i mnogim drugim porukama. U 11:17 je ispred Katedrale Srca Isusova održan flash mob, nakon kojeg je uslijedilo pitanje: “Koji je danas dan?“ Osjećaj i atmosfera koje su izazvali glasovi srednjoškolaca kada su jednoglasno odgovorili na postavljeno pitanje, spomenuto najbolje i opisuje. Baloni su pušteni u zrak – otišli su baš onako kako odlaze i naši srednjoškolci. Napuštaju nas i odlaze pod tuđim suncem biti najbolji studenti, radnici i ljudi.

 

U nadi da je njihove glasove čuo barem neko od onih koji trebaju da ih čuju i puni želje i motivacije da jačaju svoju i našu Bosnu i Hercegovinu, napustili su mjesto događaja i krenuli u realizaciju aktivnosti koje će donijeti svjetlo u naše društvo.