Dana, 16.03.2018. godine učenici IV razreda odjeljenje broj 3.  bili su na obilježavanju 25-te godišnjice bitke u Kotorcu, koja je bila jedna od najvažniji za odbranu grada Sarajeva.

Posjeta je unaprijed dogovorena i organizovana od strane Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, općine Ilidža i Uprave naše škole.

Ispred spomen – obilježja u Donjem Kotorcu polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom ćutnje obilježena je 25. godišnjica bitke u Kotorcu. Cvijeće su položile delegacije Kantona Sarajevo, općine Ilidža, boračka udruženja, porodice šehidskih porodica i poginulih boraca.

Bitka za Kotorac odvijala se od 17. do 21. marta 1993. i to jedna od  najvećih i najvažnih bitka za Sarajevo.

Na obilježavanju bitke u Kotorcu bilo je prisutan veliki broj zvanica, građana i učenika svih osnovnih i srednjih škola sa općine Ilidža. Bio je bogat kulturni sadržaj koji su organizovali učenici osnovnih škola općine Ilidža. Neki učenici dobili su i prigodne nagrade za svoje literarne radove.

Prisutnim građanima obratili su se svojim kratkim govorom o značaju same bitke u Kotorcu, kao što su:

  • Muhamed Fišo, Ministar za boračka pitanja u Kantonu Sarajevo
  • Fikret Prevljak, Brigadni general Armije BiH
  • dr. Senaid Memić, Načelnik općine Ilidža

Obilježavanje ovakvih godišnjica je prilika da mladi ne zaborave ovaj veoma važan dio naše historije, koji se nažaloš ne izučava po Nastavnom planu i programu u našim školama.