U skladu sa pozivom upućenom našoj školi organizovao sam posjetu info danu austrijskih fakulteta i obrazovnih institucija koji je organizovan u srijedu 16.5.2018. sa početkom od 10:00. Motiv za ovu posjetu bila je činjenica da se austrijski obrazovni sistem danas izdvaja kao jedan od najefikasnijih u svijetu. Smatra se da uspješno spaja stručne, socijalne i praktične sposobnosti u uskoj suradnji sa privredom i tržištem rada.
Zahvaljujući internacionalnoj mreži svojih obrazovnih institucija Austrija je veoma atraktivna kao mjesto za studiranje i istraživački rad i sve veći broj studenata iz Bosne i Hercegovine i regiona odlučuje se za studiranje u Austriji. Ovaj događaj bio je namijenjen srednjoškolcima i studentima koji žele studirati u Austriji ili tamo nastaviti daljni studij, njihovim roditeljima, kao i bosansko-hercegovačkim obrazovnim institucijama, koje žele saradnju sa austrijskim partnerima.
Nakon okupljanja ispred Privredne komore Kantona Sarajevo ušli smo u veliku salu predviđenu za prezentovanje.Dio učenika registrovao se na listu elektronske pošte kako bi primao informacije o novostima koje se tiču studiranja na austrijskim univerzitetima. Učenici naše škole, odjeljenja IV-4, bili su zadovoljni viđenim i, po njihovim riječima, promocija ove vrste je za njih predstavljala jedno sasvim novo i poučno iskustvo.
Nastavnik: Denis Čolović