U srijedu 4.12.2019.god. učenici IV3 razreda izborno područje multimedija, u pratnji profesorice Arijane Čengić, posjetili su Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju. “Dočekala nas je pedagogica Jasna koja nas je upoznala sa radom centra, njihovim planom i programom i područjima koja se izučavaju u srednjoj školi, a zatim nas je povela u obilazak.

Prvo smo posjetili 6. razred nastavnice Dijane koja je po struci grafički dizajner i predaje različite predmete iz te oblasti. Upoznala nas je sa učenicima koji su pripremali ukrase za novogodišnju priredbu na koju smo pozvani. A zatim su se naši učenici predstavili njima koristeći znakovnu abecedu.

Nakon toga smo krenuli u obilazak dijela zgrade za rehabilitaciju, gdje nas je dočekao učenik grafičke pripreme Haris i pridružio nam se u obilasku. Prvo smo posjetili logopeda gospođu Azru koja nam je objasnila neke osnovne vježbe koje radi sa djecom i pokazala iste našim dobrovoljcima. Zatim smo posjetili kabinet za fonetsku ritmiku gdje smo vidjeli različite muzičke instrumente pomoću kojih učenici uče da osjete ritam i gdje uče da se izraze kroz pokrete. Saznali da postoji mogućnost volontiranja, pa su neke naše učenice izrazile želju da pomognu.

Tu smo se pozdravili sa pedagogicom i upoznali nastavnicu Merjemu koja nam je pričala o poteškoćama sa kojima se susreću gluha i nagluha djeca. O tome šta mi kao društvo možemo da uradimo za njih. Pričali smo o učenju znakovnog jezika, nakon čega nam je nastavnica rekla da u našoj zemlji ne postoji web stranica o tome iako postoji u ostalim zemljama svijeta.

Ovim putem se zahvaljujemo pedagogici, nastavnicima, osoblju i svim učenicima na lijepom druženju.