You are currently viewing Juventafest

Juventafest

Internacionalni festival srednjoškolskog teatra JUVENTAFEST je nastao 2013. godine s namjerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj namijenjen mladoj publici. 

U šest godina postojanja, JUVENTAFEST je okupio preko 2000 učesnika iz 13 zemalja, a njihov broj svake godine raste. U organizaciju festivala uključeno je preko 50 volontera koje čine uglavnom srednjoškolci, studenti i mladi profesionalci. U 5 dana festivala, učesnici se kroz druženje i rad upoznaju sa različitim teatarskim modelima i prisustvuju nizu radionica iz oblasti scenskog pokreta, plesa, maske, lutkarstva i muzike koje vode stručnjaci, specijalizirani za pojedine oblasti.

Na festivalu su do sada gostovale predstave pozorišta, neformalnih grupa i dramskih sekcija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Švedske, Poljske, Rusije, Norveške, Mađarske, Češke i Rumunije, a festivalska aplikacija je otvorena za sve mlade ljubitelje teatra iz svih krajeva svijeta. Jedini uslov je da su svi izvođači na sceni srednjoškolci.

Za peto izdanje, održano je u periodu od 9.-13. septembra, JUVENTAFEST je započeo jedinstvenu radionicu za nastavnike koji u srednjim školama vode dramske sekcije. U sklopu ove radionice, voditelji dramskih grupa i sekcija iz srednjih škola imaju priliku proširiti svoja znanja o dramskoj i scenskoj pedagogiji, scenskoj umjetnosti kao mediju, te elementima, tehnikama i sistemima scenskog izražavanja.

“Ujedno sam sretan i tužan. Sretan zato što sam imao priliku pratiti ovaj divni događaj, a tužan zato što je ovoj bajci došao kraj. Kada sam dobio poziv da fotografišem ovaj događaj mojoj sreći nije bilo kraja, ništa mi nije bilo važno osim da dam svoj maksimum na ovom predivnom događaju. Kada sam došao na konferenciju za novinare povodom ovog događaja upoznao sam legendu naše glumačke scene JASNU DIKLIĆ. Tada sam sebi rekao da me ništa na ovom putu ne smije zaustaviti, snovi se jednog dana sa upornošću sigurno ostvare. Moj san se već počeo ostvarivati. Od nje sam naučio da čovjek sve što radi treba raditi sa punom ljubavlju, naučio sam da svakome treba dati vjetar u leđa u onome što radi.  Vjerovati ću ono najbolje a to je da je ovo odskočna daska u mojoj karijeri. I za kraj jako sam ponosan što su moje fotografije sa ovog događaja krasile sve naše portale.”

Armin Lihić