You are currently viewing NASTAVNICI I PROFESORI ISLAMSKE VJERONAUKE KS: ODRŽANA AKTIVNOST „U SUSRET RAMAZANU“

NASTAVNICI I PROFESORI ISLAMSKE VJERONAUKE KS: ODRŽANA AKTIVNOST „U SUSRET RAMAZANU“

Dana 29. marta 2022. godine, na inicijativu dijela nastavnika i profesora Islamske vjeronauke Kantona Sarajevo, u Studentskom centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizirana je projektna aktivnost usmjerena na nadolazeći mjesec ramazan. U aktivnosti su učestvovali učenici, polaznici Islamske vjeronauke u osam srednjih škola Kantona Sarajevo, među kojima i učenici naše škole, odjeljenje I-4.

Imajući u vidu da je pandemija Covid 19 ostavila velikog traga na ljudsku psihu generalno, a na mlade ljude posebno, namjere nastavnika i profesora Islamske vjeronauke bile su osnažiti i na ovaj način one koje odgajaju i obrazuju, prvenstveno kroz vannastavne aktivnosti, odnosno druženja izvan učionice s ciljem ublažavanja navedenih posljedica po mentalno zdravlje, ali i popularizirati predmet Islamska vjeronauka u tom smislu.

Osim toga, smatraju kako teorijsko znanje iz učionice o institucijama Islamske zajednice nije potpuno bez praktične posjete njenim institucijama.

Kako naglašavaju, naročitu korist vide u zajedničkom doprinosu aktivnostima Studentskog centra koji kontinuirano unapređuje svoje sadržaje. Ovo je, zapravo, bila jedna u nizu aktivnosti koje planiraju realizirati u budućem periodu u saradnji sa institucijama, a nakon ramazana, kako navode, moguće je očekivati i druge korisne inicijative.

U ime organizatora, prisutnima su se obratili, profesor Islamske vjeronauke u našoj školi mr.sc. Semir Salihović, kao i hafiz Muhamed Lepir, zatim hafiz Špendi Fidani u ime Studentskog centra, Abdulgafar Velić glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i hafiz Ammar Bašić, pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo.

Nakon međusobnog upoznavanja radnih grupa, upriličen je i kviz „Koliko znamo o svojoj vjeri“, te su najboljima uručene i nagrade. Među onima koji su pokazali zavidno znanje našli su se i učenici naše škole te osvojili novčane nagrade.

Na kraju, nastavnici i profesori Islamske vjeronauke su iskazali zahvalnost Rijasetu Islamske zajednice, Muftijstvu sarajevskom, Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo i Studentskom centru Islamske zajednice što su prepoznali i podržali navedenu projektnu aktivnost.

Posebnu zahvalnost uputili su Media centru Islamske zajednice koja prati sadržaje vezane za nastavu vjeronauke.