You are currently viewing POSJETA UČENIKA NAŠE ŠKOLE  MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA-POTOČARI

POSJETA UČENIKA NAŠE ŠKOLE  MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA-POTOČARI

U okviru realizacije projekta “Njegovanje kulture sjećanja” u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, u petak, 08.04. 2022. god., učenici drugih (II) razreda naše škole, u pratnji razrednika, i profesorice Historije, posjetili su Memorijalni centar Srebrenica-Potočari. Posjeti je prisustvovalo ukupno 70 učenika.

Prema planu posjete, učenici su prvo obišli mezarje, a zatim u prostoru musale prisustvovali historijskom času. U prostoru nekadašnje fabrike akumulatora u kojoj je bio smješten holandski bataljon UNPROFOR-a, a gdje se trenutno nalazi "Muzej sjećanja na žrtve genocida" pregledali su stalnu izložbenu postavku. Pored fotografija izložba sadrži i višesatni video snimak na kojem su zabilježeni stradanja i patnje stanovnika Srebrenice i izbjeglica iz okolnih mjesta.

U sklopu izložbene postavke nalazi i postavka koja se naziva "Crna soba - Lične priče" u kojoj je izloženo 20 ličnih predmeta žrtava pronađenih u masovnim grobnicama, koja je na učenike ostavila poseban dojam. U sklopu obilaska učenici su pogledali i dokumetarni film o genocidu.