You are currently viewing POSJETA UNIVERZITETU IUS

POSJETA UNIVERZITETU IUS

Dana 16.3.2023. godine sa IV2 razredom smo posjetili Interncionalni Univerzitet Sarajevo.
Prvo smo u amfiteatru pogledali kratku prezentaciju fakulteta i razgovorali smo o uslovima upisa, dobijanja stipendije, načinu polaganja testova, odsjecima, ... Upoznali smo se sa arhitekturom fakulteta i obišli različite odsjeke. Na odsjeku za Vizuelnu umjetnost vidjeli smo zelenu sobu, kabinet za snimanje i obradu videa i posjetili smo čas crtanja slobodnom rukom. Kroz kabinete nas je provela asistentica na ovom odsjeku sa kojom smo pricali o nacinu izvodjena nastave i polaganja ispita.

Na odsjeku za Softverski inzinjering smo usli na cas mreza, i tu smo se kratko zadrzali da ne bi dalje ometali nastavu. U drugoj zgradi smo posjetili laboratorije gdje se odvija nastava na odsjeku Genetika i bioinžinjering. Asistent nas je proveo kroz nekoliko laboratorija, pokazao nam opremu i opisao nam neke postupke izvođenja eksperimenata.

Zatim smo obišli još nekoliko kabineta za mašinstvo i elektrotehniku, vidjeli smo radionicu sa alatima, mašine za 3d modeliranje, razne uređaje za izvođenje eksperimenata iz elektrotehnike i fizike. Pričali smo o robotima koji su trenutno u fazi izrade i o novom odsjeku Umjetna inteligencija. Učenici su svo vrijeme bili vidno zainteresovani i puni pitanja. A asistenti koji su bili naši domačini su se zaista potrudili da nam obilazak bude interesantan i ugodan. Obilazak smo završili u restoranu gdje su nam ponudili da se odmorimo i okrijepimo.