You are currently viewing PREZENTACIJA NA TEMU OPASNOSTI OD MINA I NEEKSPLODIRANIH UBOJITIH SREDSTAVA
smart

PREZENTACIJA NA TEMU OPASNOSTI OD MINA I NEEKSPLODIRANIH UBOJITIH SREDSTAVA

Članovi EUFOR-a održali prezentaciju “Opasnosti od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava” U četvrtak 11.10.2022. godine članovi EUFOR-a i instruktor na temu “Upozorenje na opasnost od mina” Elma Duraković, održali su prezentaciju o opasnostima od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) učenicima I-4 odjeljenja.

Cilj prezentacije je umanjiti rizik od posljedica koju mine i neeksplodirana ubojita sredstva (NUS) ostavljaju na ljude. Nažalost, mine još uvijek predstavljaju ozbiljnu opasnost u našoj zemlji. Veliki broj minskih polja nije adekvatno označen i često se dešava da neodgovorni građani uklanjaju oznake postavljene na miniranim područjima. Problem predstavlja i krivično djelo neprijavljivanja eksplozivnih sredstava, te njihovo neadekvatno odlaganje u kontejnere, napuštene zgrade/kuće ili zelene površine. Instruktor Elma Duraković je pojasnila učenicima pojmove u vezi sa minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima, način njihovog uočavanja, minirana područja, oznake za upozorenje i način na koji se opasnost može izbjeći. Učenici su imali priliku vidjeti u kojoj mjeri je Bosna i Hercegovina zagađena minama. Upozoreni su na činjenicu da se nepoznati predmeti ne smiju pomijerati, te da se takvo područje mora jasno obilježiti. Također je naglasila važnost prijavljivanja uočenih eksplozivnih sredstava nadležnim institucijama kako bi sačuvali i svoj i život drugih ljudi.

Na kraju predavanja pripadnici EUFOR-a su učenicima podijelili simbolične poklone. Predavanju su prisustovale i prof. Jasminka Delić i socijalna radnica Snježana Alt-Balta.