You are currently viewing “PRIČA O NJOJ”

“PRIČA O NJOJ”

Učenici naše škole su ovih dana pokušavali da spoznaju ko je „ona“? Kao nekad davno vrli pisac neki, II-3 su se pitali, da prostiš, „Gdje li je, odakle je ta, kuda je ta?“ Za njih je ona „bosa, posna, hladna, gladna“ i ponajviše „prkosna od sna“. Za I-1 ona nije ni osoba ni neko posebno mjesto. Ona je dom. Za II-2 je neustrašiva kao „trepet šuma i bljesak vode“, čarobna kao „čarobni kraj“, ona je „vila koju progoni zmaj“. II-1 se složio i poželio joj da uvijek bude „čarobna priča“ iz davnina isprepletena različitostima jer je njene različitosti čine unikatom. Poručili su joj: „Sretan ti tvoj dan, želi ti drugi jedan“. I-4 joj je poklonio ružu jer „ruža miriše i kad se tako ne zove“. III-3 joj je poručio da su oni njeni zmajevi, a I-3 da su oni njena djeca i njeni ljudi koje ona tek treba otkriti. III-1 je nacrtao zmaja koji je proganja jer „Ima Bosne i bit će je“, a III-4 je rekao da oni vole nju i da ona voli njih. IV-3 je stao iza nje i poručio da ona nikad neće biti podijeljena, razbijena ili uništena, a I-5 je poručio da će biti njena snaga i svjetlo u mraku. I za kraj, IV-1 joj je, u duhu praznika, poželio da njeno lice uvijek obasjava ljepota ljubavi, ponosa i sloge.

Gore su navedene poruke koje su naši učenici, uz pomoć Vijeća učenika, ispred svojih odjeljenja poslali Bosni! U prilogu su i radovi koje su učenici radili.

I-4 je uz pomoć razrednice, profesorice Nadire Halilović, izradio prelijepu ružu. Posebno su se istakli učenici III-1 i njihova predstavnica u Vijeću učenika, Mubera Mešanović. Odjeljenje II-3 (razrednik Kenan Strujić) se, također, istaklo u patriotskim aktivnostima koje su sprovodili čitavu sedmicu.

Učenicima IV-3 je pomoć u izboru poruke pružila profesorica Elmedina Ljucević, profesorica demokratije.