You are currently viewing RADIONICE RODITELJSTVA

RADIONICE RODITELJSTVA

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja je kreirao pet radonica roditeljstva za roditelje učenika srednjih škola. U Srednjoj tehničkoj školi grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije na Ilidži je u utorak, 19. 12. 2023. u 18h održana prva radionica roditeljstva: “Roditeljske dileme”. Pored roditelja učenika I-2 i I-3, na radionici su prisustvovali profesori škole, profesorica bosanskog jezika i književnosti, Kada Hasanspahić, Semir Hadžimulić, profesor grafičkih tehnologija i profesorica ekonomske grupe predmeta, Selma Kuč.

Cilj prve radionice je bio da roditelji osvijeste koje oblasti u roditeljstvu su njima lično najbitnije i kako mogu da poboljšaju oblasti koje im ne idu kratkim savjetima prikladno ograničenom vremenu.

Jedan od najvećih strahova roditelja jeste da li će dijete potpasti pod uticaj “lošeg” društva i okoline. U većini slučajeva se ispostavi da se odgoj pokaže jačim od okoline. Sa odojem se počinje od najranijeg perioda života.

Roditelji su došli do zaključka da im je zdravlje djece glavni i osnovni prioritet. Često iz najboljih namjera, roditelji previše toga rade umjesto ili za djecu. Došlo se do zaključka da je djeci sa vremenom potrebno, u skladu sa uzrastom, prepustiti što više zadataka i obaveza.

Profesorica Hasanspahić je tokom radionice istakla važnost autoriteta, pravednosti i dosljednosti u primjeni pravila u životu djece.

Radionicu sprovela psihologinja Kovačević Zerina.