You are currently viewing SARAJEVO U OČIMA TVOJIM

SARAJEVO U OČIMA TVOJIM

Mak Dizdar je napisao:

„Ti si nakanio da mene nema i pod svaku cijenu

Ideš prema meni

I u jurišu

Smijući se i plačući

Pred sobom

Sve čistiš

Ništiš

Ti si nakanio da me pod svaku cijenu uništiš Ali nikako da nađeš

Istinski put

Do mene"

Tražeći svoj put, naši učenici su se prijavili na konkurs za mlade pod nazivom „Sarajevo u očima tvojim“ u organizaciji Udruženja „Kritika“, uz podršku Kantona Sarajevo. Rok za prijavu trajao je do 10. novembra i na njega je pristiglo 76 radova. Komisiju za izbor radova činili su osobe iz grafičkog dizajna, multimedije, fotografije, likovne kulture te historijskih nauka. Izabrano je 35 najboljih radova od 27 autora čija su djela predstavljena na izložbi 29. 11. u sali Doma kulture u sklopu ustanove Kulturno-sportski i rekreacioni centar Ilidža. Jedna prelijepa izreka kojom su organizatori započeli program glasi: 'Ako tražite gdje je pakao, pitajte umjetnika. Ako nema umjetnika, onda ste već u paklu' Da Sarajevo ima svoje umjetnike dokazali su učenici naše škole svojim fotografijama.

Farah Ajanović, učenica III-2, je rekla slijedeće:„Prijavila sam se na konkurs kako bih jednom jedinom fotografijom poslala jasnu poruku da se pogleda ono što je zaista zanemareno. Kroz prirodnu ljepotu koja umire u jesen, prikazala sam grad u koji se ljudi, nekako s proljeća, uvijek vraćaju. Milion je puteva, ali te svaki put kojim kreneš vrati kući. Upravo to je naše Sarajevo.“

Čak 15 od 27 autora radova su bili učenici Srednje grafičke škole.

Učenici, čiji su radovi izloženi, su: Alihodžić Vedad, Alihodžić Harun, Čavčić Džejla, Dervišević Delila, Jovanović Rudi, Pojata Elma, Rašidović Nejla, Sarić Lejla, Serdarević Amina, Sporišević Lamija, Talić Lamija, Zečić Selma, Gabrijela Vlahović, Farah Ajanović, Amar Sofić.