You are currently viewing UČENICI SREDNJE GRAFIČKE ŠKOLE OBILJEŽILI DAN OPĆINE ILIDŽA IZLOŽBOM “UKRADENO DJETINSTVO”

UČENICI SREDNJE GRAFIČKE ŠKOLE OBILJEŽILI DAN OPĆINE ILIDŽA IZLOŽBOM “UKRADENO DJETINSTVO”

Povodom dana Općine Ilidža danas je u njenim prostorijama održana izložba fotografija učenika IV-4 odjeljenja Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije.

Izložba nosi simboličan naziv "Ukradeno djetinjstvo" i ima za cilj podizanje svijesti o problemu nasilja nad djecom, ali i realističan prikaz kroz umjetnički izričaj o tome kako žive djeca u izbjegličkim kampovima i romskim naseljima, te kakav je život djece s posebnim potrebama i svakodnevica svih drugih socijalno ugroženih skupina djece u Bosni i Hercegovini.

"Ovu izložbu posvećujemo svakom djetetu kojem je djetinjstvo ukradeno, ne njegovom voljom", istakli su maturanti ove škole.

Jedna od poruka izložbe glasila je "Veliki heroji, malih srca, niste sami“. Izložba se organizovala i u čast tragično preminule maturantice Lejle Suljić.

Ideju o projektu pokrenuli su učenici smjera "Fotograf za medije" uz mentorstvo svojih profesora Adnana Hoze, Armina Rizvića, Samira Šišića i direktora škole dr. Salke Huskića koji je prepoznao i podržao ideju za ovaj značajan projekt.

Učenici su pripremili 45 fotografija, dimenzije 40×60 cm, u crno-bijeloj tehnici, rađene klasičnim fotografskim pristupom. Projekt i inicijativu učenika među prvima je prepoznao i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, te ustupio prostorije Općine za ovaj važan događaj.

Načelnik Nermin Muzur naglasio je kako se raduje budućim projektima sa učenicima Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža, te zatim svečano otvorio izložbu "Ukradeno djetinjstvo“.

Doprinos projektu pružili su i učenici Osnovne muzičke škole Ilidža koji su nastupali u revijalnom dijelu programa, zatim muzički umjetnik Latif Močević koji je svojim glasom uveličao čitav događaj, uz pratnju profesora Nermina Rizvića na harmonici, direktor Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Salko Huskić, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, dok je moderatorica programa bila učenica škole Aida Hajdarević.

"Ovo je jedna od inicijativa učenika i nastavnika naše škole, kojom želimo da mijenjamo naše okruženje u kojem želimo zdravu, uspješnu i zbrinutu djecu, buduće profesionalce koji će mijenjati svijet na bolje", poručio je profesor i mentor IV-4 odjeljenja, Armin Rizvić.