EKSKURZIJA 2024/2 DAN

EKSKURZIJA 2024/2 DAN Učenici III razreda drugog dana ekskurzije dana 17.04.2024. godine posjetili su Veronu i upoznali se sa sljedećim znamenitostima.

Učenici su prvo posjetili Trg Erbe u Veroni: Ovo je najlepši trg u Veroni a čine ga između ostalog građevine izgrađene u periodu od 1450 do 1600. To je renesansni period kada su i mnoge druge građevine nastale u ovom gradu. Može se reći da je trg izuzetno živopisan i krase ga zgrade iz raznih epoha i raznih boja. Prelepa palata koja nosi naziv Palazzo Maffei nalazi se na ovom trgu sa leve strane od Porta Borsari. Odmah uz Palazzo Maffei je Torre del Gardello (to je kula ozidana ciglama najverovatnije u 12. vijeku a renovirana je u 14. vijeku) preko puta kule je stub čiji vrh krasi statua lava Svetog Marka. Na ovom trgu je prelepa fontana Madonna Verona iz 1368. godine. Trg obiluje mnogim interesantnim objektima kao što su na primjer palazzo della Ragione i Domus Nova. Zanimljivo je to da su palazzo della Ragione i Domus Nova povezane lukom na kojem je okačeno rebro kita. Poznato je da je ta kost, odnosno rebro kita tu još od 17. vijeka ali se ne zna njegovo poreklo ni razlog zbog kojeg je okačeno.

Nakon toga su posjetili kuću Romea i Julije Najveća ljubav na svetu, ljubav između Romea i Julije desila se upravo u Veroni prema tužnoj ljubavnoj priči koja je ispisana perom Vilijama Šekspira. Da li su Romeo i Julija zaista postojali i da li zaista postoji Julijina kuća i Julijin balkon? Na ovo pitanje je svakako teško odgovoriti, ali ono što je zaista istina to je da na hiljade turista širom svijeta dolazi u Veronu da vide Julijinu kuću i balkon na koji se penjao Romeo da bi poljubio svoju voljenu. Danas je Julijina kuća zapravo muzej sa nameštajem tipičnim za 14. vijek. U njoj su freske, srednjevekovna keramika, kamin ozidan od cigle, stepenice od drveta. Sljedeča destinacija je bio Trg Erbe

Trg Erbe (Piazza delle Erbe) je centralni gradski trg a odmah pored njega se nalazi i Piazza dei Signori. Raznobojne zgrade iz različitih epoha čine ga vrlo živopisnim. Centralno mjesto trga zauzima fontana Madona Verona iz 1368. godine sa statuom Madone iz davne 380-te godine. Na trgu se nalazi i najveći toranj u Veroni (Torre dei Lamberti) visok 84 metra a podignut 1172. godine. Toranju današnji izgled daju Venecijanci u 16-tom vijeku. Na tornju se nalazi veliki sat koje je dodat na građevinu dodat 1779. godine.

I posljednja destinacija je rimski amfiteatar poznatiji kao Arena podignut je u prvom vijeku a uz Romea u Juliju najprepoznatljiviji je simbol Verone u svijetu. Arena u Veroni predstavlja jednu od najbolje očuvanih drevnih građevina ove vrste u svijetu iako je doživela teška oštećenja naročito spoljnog prstena u zemljotresu 1117. godine. Arena je i danas u upotrebi a poznata je po grandioznim operama koje se u njoj izvode ali i po koncertima najpoznatijih muzičara modernijih