EKSKURZIJA 2024 / 3 DAN

Učenici III razreda dana 19.04.2024. godine imaju su cjelodnevni izlet u Barcelonu i povodom toga posjetili su zanamenitosti grada i upoznali se sa historijom grada. Prvo što su učenici posjetili je Katedrala Barcelona To je velika gotička građevina koja je izgrađena duž uskih ulica i trgovina između 13. i 15. stoljeća. Danas se zove Barselona katedrala, a službeni naziv joj je Katedrala Svetog Križa i Sv. Eulalia. Potonji u čast Eulalije, lokalne djevojke koja je odbila prihvatiti zahtjev rimskog cara Dioklecijana da se odrekne svoje kršćanske vjere. Unutrašnja arhitektura, baš kao i eksterijer, svakako vrijedi posjetiti. Naredna destinacija je bila Venecijanske kule U podnožju brda Montjuïc nalaze se dvije venecijanske kule, podignute za potrebe međunarodne izložbe 1929. godine. Ime su dobile po zvoniku bazilike sv. Petra u Veneciji, jer su njegove replike, iako ne potpuno iste. Budući da su dvije kule građene s namjerom kratkotrajne montaže, korišteni su jeftiniji građevinski materijali. Iz ovoga proizilazi da ulazak u kulu i penjanje na nju nije moguć. Međutim, njihov eksterijer i smještaj u okruženju je nešto posebno.

Naredna destinacija je bila Stadion Camp Nou

Fudbalski klub Barselona otvorio je svoj kultni stadion 1957. godine i od tada je najveći stadion u Španiji i Evropi, sa skoro sto hiljada gledalaca. Nakon Sagrade Familije, Camp Nou je nesumnjivo drugi hram u gradu. Ulaznica vas vodi kroz svlačionice, tunel za igrače, teren, press zonu, stadion, sobu za trofeje, muzej. Pošto je stadio trenutno u izgradnji učenici su imali priluku proštati i sojetiti svu tu energiju oko stadiona koja vlada i boravili su u fan shopu kluba.

Gotička četvrt Najstariji dio Barselone zove se Gotička četvrt (Barri Gotic). Iako postoje crkve iz 14. stoljeća i druge srednjovjekovne građevine, kao i ostaci iz rimskog perioda, većina građevina je s kraja 19. stoljeća i početka 20. stoljeća. Ovde se nalazi i jevrejska četvrti (El Call), a u 13. vijeku Jevreji su činili 15% stanovništva grada i bili su važna komponenta gradske privrede. Picasso je živio i radio u Gotičkoj četvrti od 1895. do 1904. godine. Ovaj dio grada je pravi lavirint uskih ulica zatvorenih za saobraćaj vozila.

Brdo iznad Barcelone (Montjuïc) Montjuïc je široko i nisko brdo sa relativno ravnim vrhom. Izdiže se u jugozapadnom dijelu centra grada. Istočni dio Montjuïc-a je praktično okomita litica , zahvaljujući kojoj se pruža odličan pogled na luku u podnožju brda. U rimsko doba ovdje je postojao hram pod nazivom "Mons Jovis" ( Jupiterova gora ). U srednjem vijeku na južnoj strani brda nalazilo se jevrejsko groblje. Groblje postoji i danas. Do vrha Montjuïc (u podnožju zidina tvrđave) možete doći žičarom sa stanice Parc de Montjuïc na Avinguda de Miramar. Dio obronka prekriven je uređenim parkovima i vrtovim.

Casa Batllo i Casa Mila Kuća Batljo je u potpunosti preuređena između 1905. i 1907. godine od strane poznatog arhitekte Antonija Gaudija. U potpunosti je promijenjena fasada, dograđena je dodatna etaža i reorganizovana unutrašnjost zgrade. Stanovnici Barselone je nazivaju i "kućom od kostiju" zbog njene fasade. Veliki dio zgrade prekriven je mozaikom od komadića keramičkih pločica tipičnih za Gaudija. Krov podsjeća na leđa zmaja, što je čest motiv u Gaudijevim djelima. Mala kupola sa krstom na vrhu simbolizira Svetog Đorđa koji ubija zmaja, a dijelovi fasade podsjećaju na kosti žrtve zmaja. Unutrašnjost kuće Batljo zanimljiva je kao i eksterijer.