GREEN TECH TAKMIČENJE

Učenici IV2 i III3 su pod mentorstvom profesora Omanović Amera i Makaš Emila učestvovali u Green Tech takmičenju. Projekat “Green Tech Entrepreneurship Challenge Hub” ima za cilj izgradnju kapaciteta osoblja srednjih stručnih škola i promociju preduzetništva i inovacija u zelenoj tehnologiji među nastavnim osobljem i učenicima u Bosni i Hercegovini. Navedeno takmičenje je održano u sklopu Erasmus+ projekta, koje je odobrila Izvršna agencija za obrazovanje i kulturu Europske unije (EACEA) Brisel.

Za sam projekat uspostavila se sasvim nova platformu za učenje zasnovana na izazovima pod nazivom “Challenge Hub”. Učenici su vrijedno radili od 16.09.2024. do 24.09.2024. godine, gdje su gledali videozapise, rješavali kvizove, pravili ppt prezentacije, pravili videozapise, a sve u cilju rješavanja izazova kompanija Sika i BN STEP. Učenici su ponudili nova dizajnerska rješenja i ekološki prihvatljive reciklirane materijale kako bi se smanjio i zbrinuo otpad u konkretnim kompanijama. Kroz društveno odgovoran rad i zaštitu životne sredine ponudili su rješenja gdje se postiže održiv privredni rast.

Finalno takmičenje održano je 25.09.2024. na Burch univerzitetu, gdje je komisija koja je sastavljena od predstavnika kompanija i nositelja projekta Smion Zagreb ocijenila da je pobjednički tim za Sika izazov 1, tim Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža u sastavu: Gabrijela Vlahović, Amina Maliki, Nedim Uznuović i Kasim Sadiković. Čestitamo učenicima i profesorima.